Vandaag is het 2 april en dan staat de hele wereld stil bij autisme. Tenminste, dat is de bedoeling. Autisme of wel ASS is nog steeds een zeer onderbelicht onderwerp. Ondanks programma’s als Het is hier autistisch en het voorkomen van autistische karakters in series en die wel meedraaien in de maatschappij, dus niet op het niveau Rain man.
2 april wereld autisme dag
Deze dat is vastgelegd door de verenigde naties, met als doel om meer licht te schijnen op het onderwerp. Onder het kader ASS (autisme spectrum syndroom) vallen zoveel syndromen en aandoeningen, dat we er eigenlijk niet meer omheen kunnen en toch doen we dat…… Daarom vind ik het zo belangrijk om op deze datum extra aandacht te besteden aan autisme in al zijn vormen. Jullie hebben het al gezien, het is niet alleen vandaag, maar ook al deze hele week. De NVA (Nederlandse vereniging voor autisme) organiseren rondom deze dag eigenlijk een complete week met vele informatieve bijeenkomsten, maar ook leuke festiviteiten. Helaas door het corona virus zijn deze allemaal afgelast. Daarom is online aandacht juist belangrijk, want het komt veel vaker voor dan je zou denken.
Hoe herken je eventueel autisme.
Je kunt als ouder bij je kind op verschillende manieren autisme herkennen. Ga niet zelf dokteren, wat er zit echt een traject aantast om de diagnose te kunnen stellen. Schaam je ook vooral niet om je kind te laten testen. Je bent een goede ouder als je vermoedens hebt en je handelt er naar. Om ouders in beweging te krijgen is er juist de wereld autisme dag en de week van autisme. Als je handelt, krijgt je zoon of dochter op jonge leeftijd al begeleiding in een wereld die zo complex in elkaar zit, waar geen enkele logica in zit en die leert er mee om te gaan en dingen te begrijpen. Dit is veel beter dan een laat diagnose. Nu val ik ouders niet af van kinderen met een laat diagnose, want vooral kinderen met een hoog IQ kunnen heel goed gedrag kopiëren waardoor het minder zichtbaar is. Hieronder staat een plaatje met typische dingen voor een kind met autisme.
Heeft je kind of jijzelf een toekomst met autisme?
Een diagnose autisme is zwaar en valt ruw op je dak. Daarom is een wereld autisme dag zo ontzettend belangrijk. Het is ook een diagnose die je niet 1,2,3 op een rijtje hebt. Het kan jaren en misschien zelfs wel je hele leven duren dat er puzzelstukjes op hun plek vallen. Je moet namelijk eerst met de situatie geconfronteerd worden, voor je het in kan zien. Met ASS ben je echt niet uitgeschreven voor de maatschappij. Beter gezegd je kan jezelf voegen tussen een aantal mensen die behoorlijk hoog aanzien hebben of hadden. Die wereldgeschiedenis hebben geschreven en dat allemaal met ASS. Hoe gaaf is dat. Zal ik eens gewoon een paar namen noemen:
- Abraham Lincoln – deze man wordt gezien als de beste president ooit van Amerika
- Isaac Newton – een natuurwetenschapper, iedereen die natuurkunde op school heeft gehad kent deze naam wel.
- James Durbin – finalist bij American Idol
- Jane Austen – schrijfster uit Engeland waar ik groot bewonderaar van ben, haar bekendste boek is pride and prejudice.
- Leonardo da Vinci – wat was deze man niet, uitvinder, architect, kunstenaar, filosoof, volgens mij stonden zijn hersen 24/7 op zijn hoogste versnelling.
- Robin Williams – acteur
Ik zou nog vele namen kunnen toevoegen, maar is er iets opgevallen aan deze lijst? Het zijn allemaal mensen die op hun eigen manier invloed hebben (gehad) op de maatschappij en over het algemeen ook creatief. Zelf vind ik creativiteit een van de mooiste eigenschappen in de mensen. Daar kun je zoveel in stoppen, wat je niet in gesproken worden kwijt kunt, tenminste ik niet.
Conclusie, wees niet bang als je denkt: “Mijn kind lijkt anders, gedraagt zich anders, leeft in zijn of haar wereld.” Met de juiste begeleiding, kunnen mensen met ASS ook heel ver komen. Liever jong een diagnose, dan een late diagnose. Doordat iemand dan zijn hele leven een toneelstukje speelt en raakt hij of zij compleet opgebrand. Mocht je je verhaal kwijt willen, maar niet in de comments, vul dan gerust het contactformulier in. Ik ben geen specialist, maar wel “ervaringsdeskundige”. Praten met iemand die de situatie wat beter begrijpt en zeker respecteert is al een hele opluchting. Samen zijn we sterk op wereld autisme dag.
Follow my blog with Bloglovin
Leave A Reply