Het is vandaag 1 december en dat betekend wereld AIDS dag, maar staan we daar eigenlijk wel bij stil. Hoeveel mensen ken jij met HIV of AIDS? Het zullen er 0 tot 3 zijn, tenzij je je bevindt in een risicogroep, dan is de kans groter dat je meer mensen kent die besmet zijn met dit virus. Zelf ken ik in mijn privé kringen niemand met deze ziekte, zover ik weet, professioneel gezien heb ik er zeker een paar maal per week mee te maken. Baart mij dit zorgen, absoluut niet. Ik help graag iemand zich gerespecteerd te voel als mens en niet als ziek persoon, daarom help ik graag mensen bij mij in de apotheek die met HIV of AIDS moeten leven.
WereldAIDSdag
Het was 1987 toen het idee voor deze dag ontstond. Dit initiatief is opgezet en bedacht door 2 medewerkers van de WHO en als voorstel neergelegd bij UNAIDS van de VN. Het heeft echter wel tot 1988 moeten duren voor de eerste wereld AIDS dag plaats kon vinden. Op deze dag draagt met het rode lintje die staat voor de solidariteit ten aanzien van deze verschrikkelijke ziekte.
HIV en AIDS in cijfers
Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer 39 miljoen mensen besmet met HIV of AIDS, dit is ruim 2x alle inwoners van Nederland! Dit vind ik zelf zo’n onvoorstelbaar groot getal. Dagelijks sterven er ongeveer 8 duizend mensen aan de gevolgen van AIDS. Per seconde komen er ongeveer 16 nieuwe patiënten bij en dit zijn niet alleen volwassen, maar ook kinderen. Het grootste gedeelte van de besmette mensen woont in 3de wereldlanden zoals in Afrika en Azië, maar ook in Oost Europa zijn er veel mensen besmet. Helaas is het aantal besmetting in Nederland ook sterk stijgende.
HIV en AIDS
Ondanks dat HIV en AIDS toch al weer een tijdje rondwaren als een wereldwijde epidemie is er nog steeds maar een beperkte kennis, ook hier in de westerse wereld. Hiermee doel ik niet op de kennis binnen de wetenschap, want die groeit met de dag, maar bij de gewone burger zogezegd. Men weet over het algemeen wel dat je het oploopt door onveilig seksueel contact, het delen van naalden bij drugsgebruik en het in contact komen met het bloed van een besmet persoon. Toch zijn er veel mensen die terughoudend blijf om een patiënt met deze ziekte een hand of knuffel te geven. Je kan hier echt niet ziek van worden. HIV is een gemeen virus wat je niet kunt uitzieken en dus ook niet uit kan roeien. Het sluimert lange tijd stilletjes in het lichaam, gaat in een soort slaapstand. De besmette persoon weet vaak lange tijd zelf niet dat hij of zij ziek is, want de besmetting vindt ongemerkt plaats, het gaat maar zelden gepaard met wat klachten die dan niet verder dan wat grieperig gaan.
Het gemene aan dit virus is, je voelt het dus niet, maar je bent wel besmettelijk. Langzaam maar zeker wordt het virus actiever in het lichaam en breekt het je immuunsysteem af. Dit maakt je langzaam aan kwetsbaar voor de dingen die je gewoonlijk alleen maar een vervelende uitslag geven, een verkoudheid of misschien een griepje. Even uitzieken en je gaat weer door. Helaas worden deze gevechten steeds zwaarder en heftiger. Zodra je immuunsysteem daalt tot onder een bepaald niveau spreekt me van AIDS. AIDS is vaak zelf niet de doodsoorzaak, maar wel de gevolgen ervan. Door de verslechterde afweer kan een gewoon verkoudheidsvirus een zware longontsteking worden waar men vervolgens aan overlijdt.
Beat the AIDS Epidemic
Dit jaar is er een begin gemaakt voor een nieuwe campagne die officieel op 01-01-2016 van start zal gaan. Het is een samenwerkingsprogramma tussen verschillende goede doelen, foundations, maar ook regeringen uit verschillende landen. Ze willen er naar streven of in 2030, dus over 15 jaar, de AIDS epidemie een halt toe te roepen. De doelgroep zijn 9 landen in de Sub Sahara, Oost Europa en Azië waar de nood het hoogst is. Door de krachten te bundelen hoopt men meer geld te kunnen investeren in het verspreiden van medicatie, maar zeker ook kennis. Kennis is een keypoint in het verminderen en uitroeien van deze epidemie. Wanneer men weet wat de risico situaties zijn, kan men leren deze te mijden. Door het juist gebruiken van medicatie en deze betaalbaar te maken voor arme landen kunnen mensen met HIV behandeld worden en kan zo AIDS de deur gewezen worden.
De jeugd vs HIV
Langzaam steken er meer geluiden op dat de jeugd de ziekte niet meer ernstig genoeg vindt. De ziekte is “behandelbaar” en niet meer dodelijk. Veilig vrijen staat niet hoog in het vaandel, het zou afdoen aan het plezier. Maar wat verpest nou meer de plezier in het leven dan levenslang ziek als gevolg van de ene vrijpartij? Ze staan wel stil bij het feit dat het behandelbaar is met medicatie, maar het besef is er helaas niet hoeveel bijwerkingen deze medicatie hebben en dat het gebruik hiervan toch zeker geen pretje is. Waarom zou je dit Russische roulette willen spelen? Zelf denk ik dat het verstandig is daar eens aandacht aan te besteden in campagnes rondom veilig vrijen. Naar mijn mening zijn deze de laatste jaren erg soft geweest en halen ze weinig uit. Laat maar zien hoeveel iemand moet slikken of het virus onder controle te houden, presenteer de bijwerkingen en de gevolgen die kunnen hebben op je leven.
Ik hoop dat het besef er bij de jeugd weer komt, doe het veilig of doe het niet. HIV en AIDS zijn geen ziektes om mee te spelen en een one-nightstand kan je daardoor de rest van je leven achtervolgen.
Follow my blog with Bloglovin
7 Comments
Prachtig geschreven!
Dank je wel voor je compliment. 😀
Wow, hier wist ik helemaal nog niet zoveel over, bv dat het vandaag wereld aids dag is. Goed dat je daar aandacht op je blog aan geeft! Liefs
Dan heeft het artikel zijn doel gehaald. 😀 Dank je wel voor je reactie.
Wat goed dat je hier aandacht aan schenkt. Ik ken zelf voor zover ik weet niemand met HIV. Dit kan ook komen omdat niet iedereen ervoor uitkomt en ik best nog wel wat angst en vooroordelen heb tegenover mensen uit risicogroepen. Ik zit bv. in de psychiatrie en aardig wat van mijn medepatiënten zijn drugsverslaafd. Ik vind het wel heel schokkend dat 39 miljoen mensen ter wereld besmet zijn. Ik denk nog steeds da thet ver van mijn bed is, want het meeste komt het voor in Afrika. Toch is dit een verkeerde houdign. Goed dus dat je deze post hebt geschreven.
Dank je wel.
De psychiatrie kan door de vele mensen die in contact komen met drugs en een soms wat buitensporige levensstijl, wel iets meer mensen bevatten die in de risicogroep zitten. Hoe je hier mee om gaat, is voor iedereen persoonlijk. Het is ook vaak angst voor het onbekende.
Altijd goed om nog extra aandacht te vragen voor dit soort onderwerpen. Ik ken niemand met aids. Hopelijk blijft er bewustwording bij jongeren over deze ziekte. En 39 miljoen is echt enorm veel!