Het is de week van dodenherdenking en Bevrijdingsdag, hele belangrijke en goede dagen van het jaar. Je staat stil bij iedereen die heeft gevochten voor de vrijheid van dit land en zij die dit niet hebben overleeft. We bevinden ons in tijden, waarin we toch wat onzekerheid ervaren over onze veiligheid en vrijheid.
Kennis van de 2de wereldoorlog.
Wat me wel verbaasde was, de jeugd van tegenwoordig weet eigenlijk nog verdomde weinig van de 2de wereldoorlog. In eerste instantie was ik hierdoor compleet geshockeerd, tot ik er dieper over na ging denken. Want als ik eerlijk was, wat wist ik nu daadwerkelijk van de 1ste wereldoorlog, helemaal niks!! Dus waarom zou ik het de slecht of raar vinden dat de tegenwoordige jeugd niet veel weet of opheeft met de 2de wereldoorlog. Dit zette me aan het denken dat ik ooit met dodenherdenking naar de bioscoop ben geweest met school.
Met school naar Schindler’s list.
Dat ik op de MAVO zat, gingen met de bovenbouw naar de bioscoop. We bezochten voor maatschappijleer de film Schindler’s list. Ik kan me nog goed herinneren, hoe stom ik het vond om hier heen moesten. Was dit terecht, nee, maar dat wilde ik op die leeftijd natuurlijk niet weten. Wat me wel uiteindelijk verbaasd heeft doen staan, de hele bioscoop was uiteindelijk nagenoeg stil. Toch bijzonder als je nagaat dat die voornamelijk vol zat met opgeschoten jeugd van 14 t/m 17 jaar.
Het verhaal van Schindler’s list.
Eigenlijk is dit heel kort te omschrijven, namelijk: De op het oog ijdele en gierige Duitse zakenman Oskar Schindler besluit tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Hij wist op deze manier zo’n 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz te redden.
Bron: imdb.
Hoe ik Schindler’s list toen heb ervaren.
De film staat in mijn geheugen gegrift. Dit heeft toen zoveel indruk op me gemaakt, ik was enigzins van slag, zeg maar. Het concept van een zwart/wit film en dan bepaalde details aanstippen met een kleur vond en vind ik geniaal. Dit geeft een extra dementie aan het verhaal en de ervaring. Kleine details die je anders zou missen, vangen je nu en houden je vast.
Het gevecht tussen wat we van je verwacht wordt en wat je hart je zegt blijft indrukwekkend, geloofwaardig en helaas misschien ook wel iets uit alle tijden in alle oorlogsgebieden. Dit persoonlijke gevecht staat zo sterk centraal in deze film. Toen de film afgelopen was, de stilte die nog even heerste in de bioscoop en vervolgens gevolgd door een applaus, zorgde voor een enorme saamhorigheid, wederzijds begrip en nog meer van die dingen die op die leeftijd veelvuldig niet lijken te bestaan op scholen. Het is bijzonder om dat op die manier meegemaakt te hebben.
Is naar de bioscoop gaan een optie voor scholen?
Als ik zou kunnen, dan gaf ik aan bij alle scholen in Nederland; “Ga een contract aan met bioscopen en ga ieder jaar of 2 jaar met deze leeftijdscategorie naar de bioscoop en bekijk deze film. Er is veel ellende op de tv wat momenteel plaats vindt in de wereld, maar alles is ver-van-je-bed-show.” Toch kan het weer realiteit worden en de boodschappen die in een film als deze zitten, die zijn dan onmisbaar in mijn opinie. Er wordt op scholen natuurlijk wel veel vertoond op televisies, dat was vroeger natuurlijk ook al zo, maar in de bioscoop komt alles toch meer binnen. Degene daargelaten die snel in slaapvallen in de bioscoop doordat het zo donker is.
Mijn conclusie van de Schindler’s list.
Zou ik deze film aanraden als je hem nog nooit hebt hebt gezien, zeer zeker. Het is een stukje wereldgeschiedenis die we niet mogen vergeten. De verscheuring van landen, maar ook de emotionele verscheuring van mensen. De film heeft 7 Oscars gewonnen en regelmatig denk ik bij mezelf, waarom eigenlijk. De film is wel goed, maar zo goed?! Bij Schindler’s list ben ik het er wel geheel mee eens. Wat een film.
Mijn cijfer voor deze film: 9
3 Comments
Ik kan deze film niet té vaak zien, want ik ben er inderdaad ook altijd even van slag door. Er is overigens in Amsterdam een film museum, het EYE Film Instituut, die regelmatig oude films draait. Natuurlijk is Schindler’s List nog niet zo heel erg oud, maar wel heel bijzonder, ook filmisch gezien, zeg maar. Dus wie weet kunnen scholen daar eens een afspraak mee maken.
Overigens in deze film niet de enige film die in deze tijd mooi is. Denk aan Oorlogswinter, Soldaat van Oranje, Haar naam was Sarah, en zelfs Sonny Boy. En die zijn wat … milder.
Maar … Schindler’s List is wel een film die je gezien moet hebben, denk ik. We hebben hem vorig jaar nog gezien, dus ik sla hem dit jaar even over.
Daenelia onlangs geplaatst…Films gezien in april
EYE is zeker een plek waar ik nog eens heen wil. Zo stom, we wonen op zo’n 20 minuten vanaf Amsterdam en dat soort dingen bezoeken we nou nooit. The boy with the stripped pyjama wil ik ook nog eens zien. Is een boek wat ik een aantal jaren geleden gelezen heb en deze sprak me erg aan. Toen hij verfilmd werd, wilde ik er heen, maar het kwam er niet van.
Ondanks dat alles wat met de WOII ons enorm interesseert, heb ik pas deze mei deze film volledig gezien. Daarvoor wel vaak een stukje maar ik vond het altijd te heftig dat ik dan toch weer afhaakte bij een reclameblok. Nu ben ik er echt voor gaan zitten en ja, wat een ontzettend indrukwekkende film, echt met tranen in mijn ogen zitten kijken.