Via Hebban.nl had ik het geluk, om mee te mogen doen aan een massale #hebbanbuzz voor Dagboek uit de rivier. De schrijver Jan van Mersbergen heeft onder het pseudoniem Frederik Baas zijn eerste thriller uitgebracht. In ruil voor een aantal social media #hebbanbuzz, heb ik dit boek gratis ontvangen. De bedoeling hiervan is wel, dat je eerlijk bent over Dagboek uit de rivier.
Jan van Mersbergen/Frederik Baas
Jan van Mersbergen is in 2001 gedebuteerd als romanschrijver. Mogelijk is Jan van Mersbergen een van de meest veelzijdige auteurs van ons land. Hiermee doel ik niet alleen op zijn schrijven, maar zijn hele professionele carrière.
Hij is opgegroeid in Brabant, maar op zijn 19de heeft hij dit verruild voor de grote stad Amsterdam, om hier te studeren en wel HBO Cultuur en aan de UvA Cultuursociologie. Het is dan toch wel bijzonder dat er op je cv dingen staan als stratenmaker, opperman in de bouw, proefdierverzorger en postbode.
Na verschillende dingen in en rond het theater gedaan te hebben, is hij in 2000 serieus begonnen met schrijven. Dit zorgde in 2001 voor zijn debuut: De grasbijter. In de tussentijd heeft hij een gerenommeerde naam opgebouwd en is hij op meerdere (long)lists genomineerd geweest voor prijs zoals; de Ako-literatuurprijs en de Libris literatuurprijs. Onder het pseudoniem Frederik Baas maakt Jan nu zijn overstap naar het thriller genre.
Dagboek uit de rivier
Dagboek uit de rivier van Frederik Baas is een subtiele, ingenieuze thriller. Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen, die eerder onder andere Naar de overkant van de nacht en De laatste ontsnapping schreef. Naar de overkant van de nacht werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won de BNG Nieuwe Literatuurprijs.
Na een aantal moeilijke jaren met haar man en een ingewikkelde scheiding kan het leven opnieuw beginnen voor Barbara. Samen met Rens, haar zoon van zeven, en haar nieuwe vriend Robbert gaat ze in de zomervakantie een weekje naar de Ardennen. Robbert is uitgever en een van zijn auteurs woont al jaren in deze streek en werkt daar aan zijn tweede roman. Zijn eerste was een overweldigend succes en dat legt een enorme druk op het maken van de tweede. Ze bezoeken hem en al snel ontstaat er
vriendschap tussen de auteur en Barbara. Samen verzinnen ze een spel om Rens bezig te houden. Er is al jaren een meisje vermist in de streek en op basis van dat gegeven maken ze een spannende speurtocht. De speurtocht blijkt echter al snel in de richting van de werkelijkheid te wijzen…
Frederik Baas verkent de grenzen van de illusie en maakt met zijn ogenschijnlijk eenvoudige taal en verhaal diepe indruk.
bron: bol.com
Mijn ervaring met Dagboek uit de rivier
Barbara is een beschadigde vrouw, de rugzak die ze meebracht is zwaar. Ze wil een gelukkig gezin zijn en een normale gezinsvakantie hebben samen met haar vriend Robbert en haar zoon Rens. De 2 geliefde verschillen in voorkeur, maar er komt een compromis. Een vakantie in de idyllische Ardennen zou hun prille (stief)gezin goed doen.
Via 1 van de schrijvers die verbonden is aan de uitgeverij van Robbert huren ze een vakantiehuisje, niet ver bij de schrijver vandaan. De schrijver zit vast in zijn boek, komt niet verder en de vakantie van Robbert en Barbara voelt als een hete adem. Door een gebrek aan een klein onderdeel van de moderne techniek, ontstaat er een spel om de kleine Rens bezig te houden. Dit spel brengt echter meer teweeg, dan de vakantieprikkeling van Rens.
Het verhaal is als een kabbelend beekje geschreven. Het verloopt rustig met hier en daar ineens een kleine verdieping of versnelling in het verhaal, maar merendeels rustig. Het laatste deel krijgt ineens een twist en het beekje, het verhaal, raakt in een stroomversnelling. Een mooi, verrassend en beeldend verhaal, welke je met vragen laat zitten op de juiste manier.
Dat alles heeft er samen voor gezorgd dat ik een anderhalve dag aan de bank vastgezogen heb gezeten. Wat was dit een heerlijk boek. Buiten begon de lente zich aan te dienen, dat versterkte het gevoel van de vakantie in de Ardernnen, maar het boek won toch vele momenten. Oke, hij is af en toe aan de kant gelegd voor een strandwandeling en een fietstocht, maar zodra het kon, pakte ik hem er weer bij. Het verhaal was rustig, maar er broeide iets, iets onvoorspelbaars.
Mijn conclusie over Dagboek uit de rivier
In het eerste gedeelte van het verhaal heb je het gevoel dat Jan van Mersbergen richting zijn vaste boeken gaat, de romans. Net als de stroompjes in de Ardennen stroomt het verhaal rustig door. De rust van een vakantie in die omgeving is voelbaar en tastbaar. Het spelletje wat Barbarra creëert voor Rens zorgt er echter voor dat er een stroomversnelling komt in het verhaal. Niet alleen voor de schrijver, die vast zit met het boek, maar het lijkt erop dat ze richting de waarheid gaan rond een verdwijning.
Dit boek heeft me de idyllische herinneringen teruggebracht aan mijn eigen vakanties in de Ardennen als kind. Het lopen langs de vele weilanden over grindpaden, maar ook over grote weidevelden, door de bossen. Deze ervaring uit mijn kindertijd werden perfect geraakt door de beeldende schrijfstijl van Jan van Mersbergen.Mijn cijfer voor Dagboek uit de Rivier: 8,0
ISBN: 9789026337543
Blz: 215
Prijs: €17,99
Comment
[…] 12) Bianca (Bianca Schrijft) […]