Laatst was het weer zo ver. Iemand die waarschijnlijk al te lang bij de dokter heeft moeten wachten, eigenlijk moeten werken/kinderen halen, maakt niet uit. Zuchtend en steunend binnen komen, mopperend een nummertje pakken en net hard genoeg uitspreken: “Waarom moet het toch altijd zo achterlijk lang duren?!”

Balie begroeting via Shutterstock
Hierdoor duurt het soms lang bij de apotheek
- Bij ieder recept moeten we alle gegevens controleren. Vaak is dit voor een ervaren assistente met 1 blik te zien, maar we kijken als eerst of op een recept alle artsgegevens staan, de datum aanwezig is, de patiëntengegevens aanwezig en compleet zijn, de medicatie op de juiste manier is genoteerd en de juiste hoeveelheid en dosering. Daarnaast moet een recept altijd ondertekend zijn, een heel klein dingetje, maar het ontbreekt toch regelmatig. Dan hebben we de computer nog niet eens aangeraakt.
- De medicatie kan nieuw zijn, dan dienen we de medicatie die wordt voorgeschreven te controleren met de historie die al aanwezig is. Heel veel geneesmiddelen hebben een reactie met elkaar, dit noemen we een interactie. Dit vereist aandacht en kennis. Verkeerde afhandelings keuzes kan levensbedreigend zijn (in het ergste geval). Het kan ook zijn dat een nieuw geneesmiddel niet kan bij een aanwezig ziektebeeld en dit noem je een contra-indicatie. Een hele simpele ibuprofen, wat je overal en nergens kunt kopen, heeft al heel erg veel interactie’s en contra-indicaties.
- Afhankelijk van de ernst van de reactie, de compleetheid van het dossier en de interne + externe afspraken moet een assistente overleggen met de apotheker wat de beste weg is. Soms zijn er afspraken waardoor de apotheek een bepaalde afhandeling zelf kan beoordelen, maar soms moet er ook gebeld worden met de huisarts of de specialist. Bij veel artsen bellen we hetzelfde nummer als de patiënt en komen we in dezelfde wachtrij te staan.
Arts met recept van Shutterstock
- Het kan ook zijn dat er medicatie wordt voorgeschreven voor een kind. Veel medicijnen zijn niet officieel geregistreerd voor kinderen, dus moeten we het een en ander uitzoeken. Verder kan het ook zijn dat een dosering voor de zekerheid wordt nagerekend. Niet ieder kind is hetzelfde, daarom is er geen standaard dosering. De meest gebruikte methode om de juiste dosering te bepalen is het gewicht. Hoeveel ouders weten het exacte gewicht van hun kind uit hun hoofd? Mijn ervaring is, niet veel, vaak wordt een schatting gegeven en bij veel geneesmiddelen vind ik dit eng. Dan gaan we het kind wegen om er zeker van te zijn.
- Niet alle medicijnen zijn kant-en-klaar. Dus het idee van doosjes schuiven, dat bestaat niet echt. Kuurtjes moeten vaak aangemaakt worden, net als sommige oordruppels, neusdruppels of andere drankjes en creme’s en zalven moeten soms worden uitgevuld voor de juiste aflever hoeveelheid. Een arts schrijft ook niet altijd de fabriekshoeveelheid voor. Stel je krijgt een antibiotica kuur voor een blaasontsteking voor 5 dagen, 2x per dag 1 capsule is dus 10st. De verpakking is 14st, dus dat betekend knippen, ompakken in een ander doosje. Voor de collega’s duidelijk maken dat een doosje is “aangebroken”.
- Daarna dient een recept gecontroleerd te worden door een collega, zo werken wij in ieder geval nog wel. Andere collega’s zijn ook bezig met patiënten, de faxrecepten, zijn aan de telefoon of zijn aan het bereiden. Dus die zijn niet altijd direct paraat. Zij gaan controleren of de assistente alle stappen correct heeft gevolgd, de afhandeling van eventuele contra-indicaties, interacties, doseringsberekeningen en besprekingen met arts en/of apotheker helder zijn. Ook controleren ze of alle benodigde papieren aanwezig zijn, zoals een bijsluiter.
- Sinds een paar jaar zijn we verplicht een eerste uitgifte gesprek te doen. Dit stuit regelmatig eerst op discussie. De arts heeft alles al uitgelegd. Ja, maar het is onze taak om alles te herhalen en op te staan voor vragen. Het is aangetoond dat de meeste mensen maar een klein deel onthouden van hun artsenbezoek en de daar ontvangen uitleg. Dit is normaal, want er komt enorm veel op iemand af. Als assistente geef ik aan hoe het middel het en geef aan waar het voor gebruikt wordt. Soms kan een middel voor meerdere dingen gebruikt worden. Dan stel ik of de vraag: “Waarvoor gaat u het gebruiken?” of bij schaamte gevoelige middelen leg ik uit dat het voor meerdere indicatie gebruikt kan worden zoals…… Op dit moment komt er regelmatig veel los bij een patiënt. Ik bied ze dan graag een luisterend oor, maar wel binnen een bepaalde lijn, want soms willen mensen hun hele leven vertellen.
Kortom een apotheek schuift niet zomaar een doosje.
Dit is een hele beknopte omschrijving van alles wat er bij het afgeven van geneesmiddelen komt kijken. Het meest belangrijke vind ik de patiëntveiligheid. Dit kost nu eenmaal tijd. Op het moment dat je haast hebt, kan ik me voorstellen dat het frustrerend is. Aan de andere kant, helaas, komen we allemaal wel eens in de positie dat we zorg nodig hebben. Als we ons dat allemaal een klein beetje indenken, laten we dan ook respect hebben dat het niet altijd even snel kan gaan. We verbinden alle informatie van alle zorgverleners aan elkaar. Niet alle artsen zijn even goed op de hoogte van wat de ander al heeft gedaan en voorgeschreven. Wij zijn de spil die ervoor zorgt dat het niet misgaat. Dat geneesmiddelen elkaar niet bijten of dat er complicaties optreden bij een al bestaand ziektebeeld, door nieuwe medicatie.

Vrouw die medicatie in neemt van Shutterstock
Ik hoop dat ik via deze weg een beetje duidelijkheid en begrip heb kunnen creëren voor het werk binnen de apotheek. In heel Nederland staan er duizenden mensen dagelijks klaar om te zorgen voor goed medicatiegebruik, niet om de patiënt en klant extra lang te laten wachten. Toch proberen we in onze apotheek de gemiddelde wachttijd niet boven de 2 minuten te laten komen, maar tegen een zoete inval, kunnen we helaas niet opboksen.
Hoe ervaar jij de gang van zaken in de apotheek? Wist je van alle handelingen die een assistente moet doen voor ze een geneesmiddel mee kan geven?
Follow my blog with Bloglovin
14 Comments
Ik denk dat vele mensen zich herkennen in het gesteund en gepuf. Ik ben er zelf een van, verschrikkelijk hoelang je moet wachten op medicijnen! Zelfs als je het al 100x hebt gehad, en de assistent bij het controleren nog een theekransje aan het houden is ook. Daar heb ik echt geen goede woorden voor over. Er staan mensen te wachten op hun medicijnen.
Ik vind het soms ook wel lang duren. Goed om de redenen te weten.
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Een veganist in het gezin
Bij mijn apotheek duurt het eigenlijk nooit echt lang maar dat is misschien het voordeel van een dorp te zijn waar iedereen jaren dezelfde apotheker heeft waardoor die je echt kent. Bedoel mijn apotheek heeft ooit aan mijn deur gestaan om geld terug te geven omdat ze te veel had aangerekend voor zoontje zijn vaccinatie, dat kan denk ik ook alleen maar in een dorp.
Cindy onlangs geplaatst…Het ideale kerstcadeau? Een fotocanvas met je kapoen!
Ik wist dit helemaal niet eigenlijk. Bij ons gaat het altijd heel snel. Binnen 5 minuten heb je alles en kun je alweer naar huis.
Interessant onderwerp! Zou er zelf niet zo opkomen. Het duurt inderdaad vaak lang. Handig om dit zo te weten, was voor mij nog onbekend eigenlijk.
Toevallig wist ik al van de handelingen die uitgevoerd moeten wordt. Mijn buurvrouw werkt bij de apotheek waar ik altijd kom. Die vertelde het. Maar bij ons gaat het vrij snel hoor.
Chantal onlangs geplaatst…Reach your goals with the Purpuz Planner!
Ik heb er eigenlijk niet zo last van omdat ik alleen maar herhaal recepten ophaal en die er eigenlijk zo zijn. Het enige minpuntje vond ik dat het zolang duurde toen ik wisselde van woonplaats. Alles doorgegeven en eenmaal bij apotheek opnieuw doen want er was niets bekend.
Mooie, duidelijke blog over een onderwerp dat ongetwijfeld voor veel mensen erg herkenbaar is. De volgende keer dat ik sta te zuchten en steunen omdat het zo lang duurt in de apotheek zal ik er aan denken 😉
Britte onlangs geplaatst…Onze bucketlist: mooie wandelroutes in Europa
Bij mijn eigen apotheek valt het wel mee, maar ik heb al een paar keer bij de apotheek in het ziekenhuis gezeten en daar heb ik echt uren moeten wachten. Misschien omdat ze daar meerdere pillen in een keer moeten meegeven.
Fleur onlangs geplaatst…Winnen | De Leukste Blog Winacties week 42
Dank, ik hoor ook bij de ongeduldigen…mijn begrip is meer dan verdubbeld
Ik vind het heel goed dat je dit zo uitlegt want bij veel mensen komt ongeduld inderdaad doordat ze niet beseffen wat er allemaal speelt. En dat voor hun eigen veiligheid. Ik kon vroeger ook erg ongeduldig zijn bij artsen, ziekenhuizen en apotheken maar heb gezien waardoor het komt en ben tegenwoordig heel geduldig. Het geldt overigens ook voor plekken als vliegvelden bijvoorbeeld. Ik sla er misschien zelfs een beetje de andere kant in door haha want ik betrapte me er zelf een keer op dat ik zo snel de medicijnen van de apotheek kreeg dat ik me afvroeg of ze de gegevens wel goed had gecontroleerd.
Frederique onlangs geplaatst…Vergeet-me-nietje: Pierlucio Tinazzi
Ik kom gelukkig niet zo vaak bij de apotheek, maar als ik al ga, ga ik altijd een dag na dat mijn medicijnen klaar liggen en in de ochtend
2 minuten is toch niet zo lang? Maar ik moet wel zeggen dat als ik in Nederland naar de apotheek ga, het langer duurt dan in België. Nu word ik al ongerust, want dan bedenk ik mij dat dat misschien betekent dat hier minder gecontroleerd wordt…;
Het ligt er ook aan hoe de apotheek het aanpakt. Bij ons hebben we een ‘snelle rij’. Als je eerder die week je herhaalrecept door de brievenbus doet (of digitaal inlevert) en je komt een paar dagen later, dan kun je in de snelle rij, want je medicijnen staan klaar. Erg handig voor mensen die vaak met herhaal recepten naar de apotheek moeten.