Pasgeleden kwam ik een stukje tegen op het internet over het boek ‘Bo is (niet) anders. Ze heeft autisme, So What!’ van Corinne Poleij. Dit kinder-/jeugdboek is net uitgekomen in januari en gaat over een meisje met autisme. Door mijn eigen ervaring hiermee, via mijn man, was ik direct gefascineerd en wilde ik het gaan lezen. Dit vond ik van: Bo is (niet) anders. Ze heeft autisme, so what!
Bo is (niet) anders – Corinne Poleij
Bo is (niet) anders, is een spannend en grappig kinderboek.
Een detective
Bo wil graag een record verbreken. Want als ze beroemd is, krijgt ze vast een hartsvriendin. Maar een record verbreken valt nog niet mee. Zeker niet als je de dingen letterlijk neemt, boeven moet opsporen en ook nog eens te horen krijgt dat je een vorm van autisme hebt. Bo geeft niet op! Al gaan de dingen niet zoals ze gehoopt had.
bron: leesteken.nl
Mijn ervaring met Bo is (niet) anders. Ze heeft autisme, so what!
Al heel snel pakte dit boek me. Het is een kinder-/jeugdboek, maar ook erg pakkend voor volwassenen. Al op de eerste pagina’s komen er herkenbare situaties naar voren. Van zowel uit mijn thuissituatie, als van de verhalen van de partnergroep, waar ik ooit in heb gezeten. Je leert Bo kennen voor ze haar diagnose heeft. Via haar ogen leer je de ups en downs van het hebben van autisme een beetje kennen. Niet iedereen met autisme heeft dezelfde typerende eigenschappen, maar er zijn toch vaak wel enige overeenkomsten.
Wat veel voor komt, is het letterlijk nemen van dingen die gezegd worden. Dit gebeurt vooral met spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkingen. Van dit soort gebeurtenissen komen er genoeg langs. Het is op een verterende manier geschreven, waardoor je je niet beschaamd voelt als je erom gniffelt. Op de eerste pagina ziet Bo dat de nieuwe buren er aankomen. Ze hoort de vader mopperen en aangeven dat hij ergens een moord voor zou doen. Dit zorgt dat Bo met de vraag komt te zitten of hij echt een moord gaat plegen. Stukjes als deze zorgen gewoon voor een glimlach op mijn gezicht en soms ook meer. Dat komt door de herkenbaarheid.
Wat ik heel mooi en sterk omschreven vind, is de wens naar sociale contacten. Dit is veelal een misvatting rondom mensen met autisme. Het is absoluut niet zo, dat sociale contacten ongewenst zijn. De dosering van de hoeveelheid en de momenten waarop dit mogelijk is, liggen gewoon anders. Bo heeft het op school al pittig genoeg om de les te volgen, de vraagstellingen te begrijpen, etc. Ze is zeker niet dom, maar verwerkt de informatie anders. Hierdoor is sociale contact op school net een stap te ver. Buiten school om zou Bo niets liever willen dan sociale contacten, maar door haar teruggetrokken houding op school is dat voor anderen niet te begrijpen.
Gelukkig ontmoet ze Pino, haar nieuwe buurjongen. Hij is gaan wonen in het huis van haar voormalig buurtvriendje Mick. Samen bouwen ze een sterke band op, doordat ze ieder op hun eigen manier een buitenbeentje zijn. Als Bo iets ontdekt op het dorp wat niet klopt, bijt ze zich volop vast in de situatie en krijgt ze hulp van Pino. Deze vastberadenheid, ongelooflijk focus en hekel aan onrecht is ook weer een zeer herkenbaar aspect voor mij. Bo gaat hoe dan ook bewijzen, dat er onrecht plaatsvindt in het dorp. Dit kan en mag niet ongestraft blijven. Verder begint Bo zichzelf beter te begrijpen, doordat ze in het diagnosetraject komt. Hierdoor vallen er puzzelstukjes op hun plaats voor haar en haar omgeving. Dit is zo herkenbaar. Ik kan me de hoeveelheid puzzelstukjes herinneren, die bij ons op hun plek vielen na de diagnose.
Mijn oordeel over Bo is (niet) anders. Ze heeft autisme, so what!
Bo is (niet) anders. is voor kinderen geschreven, maar daardoor is dit boek niet minder leuk voor volwassenen. Ik denk dat menig ouder van een kind met autisme wel iets zal herkennen in de situatie van Bo en haar familie. Hetzelfde geldt voor leraren. Onbewust zijn er veel kinderen en volwassenen met autisme, zonder dat ze het weten. Hierdoor kunnen ze vreemd uit de hoek komen, niet op de juiste manier of moment reageren, etc. Daarom denk ik dat het niet gek zou zijn, als dit boek meegenomen wordt in de boeken voor de laatste groepen van de basisschool. Het is een boek wat een spannend verhaal bevat, want Bo gaat op avontuur, maar er zitten meerdere goede boodschappen in. Denk hierbij aan de sociale verdeling, de mini queen bee’s die er op de basisschool al zijn, pesten, anders zijn, allemaal onderwerpen die herkenbaar zijn binnen iedere klas, waar dan ook. De spanning van het verhaal, als Bo de letterlijke speurneus gaat uithangen, is leuk en goed gedoseerd. Al met al heb ik heel erg genoten van Bo is (niet) anders en kan ik het aan iedereen aanraden die wat meer wil weten over autisme op een luchtige manier of voor wie zoekt naar herkenning.
Mijn cijfer voor Bo is (niet) anders: 8,5
ISBN: 9789078459811
Blz: 162
Prijs: €15,-
13 Comments
Klinkt als een boek dat ik wil gaan lezen. Bedankt voor de review!
Lijkt me een mooi boek
Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Mijn week #1
Dit lijkt me wel een mooi boek omdat het onderwerp me ook aanspreekt, goede titel
Leuke en uitgebreide recensie, lijkt me een heel fijn en informatief boek 🙂
Mooie recensie. Zeker ook heel boeiend voor volwassenen!
Een positieve review! Klinkt als een leuk boek over een onderwerp dat best leeft!
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Mijn favoriete shampoo
Leuk dat je een review hebt geschreven over dit boek. Een onderwerp wat voor veel onbegrip kan zorgen, maar op deze manier wordt er op een luchtige manier duidelijkheid geschept. Ik zou het boek graag willen lezen 🙂
Rieneke | Backpackjunkies onlangs geplaatst…Ontspannen op reis met De Collectie: Kleur!
Lijkt me een mooi boek om te lezen. Als mijn oudste wat groter is dan ga ik dit boek zeker met hem lezen!
Lijkt me een goed boek, helemaal als je zelf iemand in je omgeving kent met autisme.
Wat goed dat er nu zo’n boek is over autisme voor kinderen. Ik merk zelf dat boeken flink wat taboes kunnen verbreken en duidelijk kan maken voor kinderen en daar stem ik volledig voor!
Lijkt me een mooi boek
Goed dat er een boek is voor kinderen dat autisme bespreekbaar maakt:)
Laura onlangs geplaatst…8 manieren om je dag goed te beginnen
lijkt mij een heel goed boek om autisme bespreekbaar te maken met je kinderen