Van 31 maart t/m 7 april is het de NVA autismeweek 2018. Tijdens deze week wordt er op radio en televisie extra aandacht besteed aan autisme. Is dit nog nodig na alle aandacht die er al is door programma’s als: Het is hier autistisch, Brandpunt + heeft meerdere autisme onderwerpen aangestipt, series als The good doctor. Mijn antwoord is ja, er mag nog veel meer aandacht komen voor autisme.
Het thema van de NVA autismeweek 2018
Dit jaar is het thema van de nva autismeweek 2018 luisteren naar autisme. Een onderwerp wat je heel breed kunt inzitten, maar het belangrijkste is voor het luisteren naar de persoon met autisme. In de maatschappij bestaat heel sterk het idee dat mensen met autisme minderbegaafd of in ieder geval een lager iq hebben. In heel veel gevallen is dat niet zo. Steeds meer wordt ontdekt dat veel autisten die (proberen) mee (te) draaien in de maatschappij, hoger begaafd zijn. Aan de ene kant is dat misschien ook wel logisch. Veel van de sociale vaardigheden zijn aangeleerd en niet aangeboren.
Doordat veel mensen met autisme verkeerd worden ingeschat in hun capaciteit, leervermogen en dergelijke, zit een hele groep onnodig en langdurig thuis of werkt ver onder niveau. Deze mensen zouden met de juiste begeleiding een goede opleiding en baan kunnen hebben, mits er geluisterd wordt. Het grootste struikblok voor bijna alle mensen met autisme is overprikkeling. Dit kan al veroorzaakt worden door het ademhalen van de persoon naast zich of het krassen van pennen en potloden op papier. Tel hierbij de tl-buizen, die nog vaak als lichtpunt dienen, die voor een deel van de autisten zichtbaar knippert en het geroezemoes in de ruimte erbij op en we hebben een overloop aan informatie. De persoon slaat dicht en kan niks meer opnemen. Niet omdat die persoon dom is, niet wil of wat dan ook, nee, je kunt het zien als een safety modus die intreedt.
Dit is overprikkeling autisme filmpje van de mediasi academy en laat het ontstaan van overprikkeling zien bij een kind, maar dit gebeurd net zo hard bij een volwassene. Autisme en overprikkeling lijken bijna dagelijks hand in hand te gaan.
Wanneer we luisteren naar autisme, kunnen we een schat ontdekken.
Als we in de maatschappij een klein beetje meer bewust zouden kunnen zijn voor deze groep mensen, die ongeveer 190.000 groot is. Dan ligt er ook een schat te wachten voor de arbeidsmarkt. Dat was onlangs nog te zien in een aflevering van Brandpunt +. In deze aflevering volgde ze mensen met autisme en een hoge intelligente die toch thuis zaten, soms zelfs geen diploma hebben behaald. De een is blij met een rechtlijnige baan bij een postsorteerbedrijf en een ander wordt ontdekt als cybersecurity expert op de opleiding van ITvitea. Een opleidingsinstituut die deze groep mensen in 8 maanden klaar stoomt om aan de slag te kunnen in de wereld van 0-en en 1-en, zodat wij veilig websites kunnen bezoeken, etc. Een schot in de roos, maar voor ons helaas een te prijzige opleiding. Anders zou mijn man een perfecte kandidaat zijn.
Als autist naar jezelf leren luisteren.
Autisme overprikkeling is iets wat al gedurende het gehele leven speelt. Vooral bij mensen die pas laat gediagnostiseerd zijn, is het herkennen van overprikkeling een probleem. Deze reactie is vaak weggeduwd om maar normaal te kunnen blijven functioneren, met alle gevolgen van dien. Wanneer je overprikkeling wegstopt, komt het er op een ander moment net zo hard weer uit en misschien wel dubbel of drievoudig. Durf het te herkennen en een stapje terug te doen. Als je op een verjaardag bent en alles begint je te bevliegen, ga dan even naar de wc om op adem te komen of ga even buiten staan. Op kantoor of een andere werkplek is dat lastiger. Kijk dan of je even met je handen om je oren en ogen dicht kunt zitten, al is het voor een paar tellen. Zodat de prikkelingen hun weg kunnen vinden en er even niks meer bij komt.
Er zijn ook mensen die last hebben van onderprikkeling. Dit is iets wat mijn man heel erg kan hebben. Deze kan uiterlijk gezien doodmoe zijn en gewoon verklaren dat hij baalt dat hij zo wakker is. Als we dan in bed liggen, valt hij geregeld sneller dan ik in slaap. Honger en dorst zijn prikkels die hij compleet kan missen op momenten van hyperfocus. Wanneer we ergens geweest zijn, dan vind hij het regelmatig lekker om terug te rijden. Dan kan hij zich op dat moment even lekker focussen puur op het autorijden. Het kan voorkomen dat het dan druk en hectisch om de weg is of dat hij toch overprikkelt was toen we instapte. Op het moment dat we dan thuiskomen gaat het de eerste 5 minuten goed, dan voelt hij niks van de prikkels van de activiteiten die gedaan zijn en dan ineens…. bam. Het is niet eens meer de man met de hamer, eerder de man met een aambeeld. Ieder prikkel komt in veelvoud terug en de onrust stijgt de oren uit.
Hoe sta jij tegenover de aandacht rondom autisme? Heb jij mensen in je omgeving met autisme? Herken je dingen die in dit stukje en het filmpje naar voren zijn gekomen? Wat vind jij van het thema van de NVA autismeweek 2018?
Header is een combinatie van shutterstock en het logo van NVA.
22 Comments
Ik wist niet dat het de week van autisme was, moet ook zeggen dat ik dit soort dingen echt niet bijhoudt. Wel goed dat je er aandacht aan schenkt.
Quirina onlangs geplaatst…Gourmetten met de Princess Tafelgrill Dinner 4 All
Ik vind het enorm fijn dat de week van Autisme bestaad en er extra aandacht is rondom het onderwerp. Ikzelf heb een vorm van Autisme. Ik sta heel positief over het thema van dit jaar.
Fijn om te lezen dat je positief in het thema van dit jaar staat. ?
Wat goed dat je aandacht aan dit besteed. Ik vind het zelf lastig om hiermee om te gaan , omdat ik niet zo goed weet hoe ik hierop moet reageren! Ik ga zeker meer hierover lezen!
Super informatie artikel! Leuk geschreven.
Knap dat je hier aandacht aan besteedt, er zouden inderdaad meer opleidingen moeten komen specifiek voor mensen met autisme.
Wat goed dat je hier zo aandacht aan geeft. Het is inderdaad een onderwerp dat je niet zo heel snel bespreekbaar maakt. je hebt het heel duidelijk en mooi omschreven
marjolein westerbaan onlangs geplaatst…Sans online, een webshop waar mijn hart sneller van gaat kloppen
Ik ken wel een paar mensen met autisme en vind het goed dat er aandacht voor is. Ik hoop dat de extra aandacht ook leidt tot meer begrip.
Cynthia onlangs geplaatst…6 tips bij het kopen van een betaalbaar kraamcadeau
Mooi artikel! Ik sta voor de klas en geef ook les aan kinderen met autisme. Voor mij herkenbaar dus. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt.
Top geschreven, heel duidelijk ook voor mensen die niet bekend zijn met autisme.
Het mag zeker meer aandacht krijgen.
Wat ik jammer vind aan veel aandoeningen, is dat alleen het negatieve belicht wordt en mensen onnodig een het -niks-kunnen-hokje geplaatst worden, ik hoop dat door er aandacht aan te geven dat mensen anders naar autisme gaan kijken en wellicht ook meer begrip gaan krijgen. .
Proudweirdo onlangs geplaatst…Chronische ziektes; Migraine – Informatief
Goed om hierbij stil te staan. Ik heb zelf in mijn directe omgeving niemand met autisme, maar mijn vrouw werkt met autisten dus hoor wel regelmatig was hierover.
Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Bucketlist | Nog een keer een concert van The Kelly Family bijwonen.
Ik zelf werk in de gehandicaptenzorg en begeleidt veel cliënten met o.a. autisme. Ik vind het goed dat je hier een stuk over schrijft en ben ook van mening dat er nog veel meer aandacht aan geschonken kan worden.
Zelf werk ik regelmatig met deze doelgroep!
Zij worden vaak overschat of onderschat.
Dit is erg vervelend!
Meer aandacht helpt het beter begrijpen van deze mensen:)
Goed dat er zo’n week is! Ik kom er in het onderwijs regelmatig mee in aanraking.
I heb zelf autisme en ik merk dat zodra ik dat vertel mensen mij raar aankijken. Je merkt het niet aan mij verder maar in bepaalde situaties komt het naar voren en kan ik anders reageren. Ik merk dat veel mensen niet weten wat het is en denken dat ik dom ben maar dat ben ik totaal niet.
Janine onlangs geplaatst…Leuke badmode voor de zomer
Ik denk dat het goed is dat er extra aandacht aan wordt besteed en zo ook meer begrip komt voor iemand met autisme
Fleur onlangs geplaatst…Win #34 | Denksport Junior Pakket
Mijn twee zonen hebben een diagnose ASS gekregen, dus ik heb er wel wat ervaring mee. Ik denk dat het goed is dat er aandacht aan besteed wordt.
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Huisdierenverzekering: ja of nee? En mijn beslissing.
Mooi geschreven, en leuk dat wij er stil kunnen bijstaan over zo een onderwerp
Ik vind het enorm goed dat hier aandacht aan word geschonken. Naar mijn mening ligt dit onderwerp in de volksmond vaak toch wat negatiever beladen. Verder lijkt het me ook hartstikke fijn , dat men met autisme op deze manier ook hun stem kunnen laten horen! Prachtig stuk
Echt goed dat hier aandacht aan besteed wordt.
fijn dat er aandacht aan geschonken wordt. Mensen beseffen vaak niet dat autisme niet 1 ding is, maar een heel spectrum… En inderdaad, bij sommigen valt het niet op omdat ze een aangeleerd sociaal gedrag hebben.
heel knap dat je hierover schrijft.
mijn zoon van 10 is nog maar een paar weken gediagnostiseerd met ASS, een lichte vorm van Asperger….de wereld stond even stil maar stilletjes aan zoek ik mij daar een weg in…
ik ben blij dat je hier af en toe aandacht aan geeft op je blog…want het is en blijft op vandaag nog iets waar toch maar vreemd wordt naar opgekeken!