Vandaag was ik zo geschokt om te lezen, dat er eigenlijk een complete generatie op groeit als halve analfabeet. Hoe kan dat toch, waar gaan we de mist in? Er zijn genoeg leuke en leerzame boeken voor kinderen voor goede lezers en voor kinderen met dyslexie. Beter gezegd, voor mijn gevoel, is er nu meer, dan toen ik een jaar of 6 à 7 was en ik was een bar slechte lezer en schrijver. Ik was een echte laat bloeier. Daarom breng ik weer een leuk kinderboek onder de aandacht.
Heksje Lilly Tovert in het Circus – Knister
Het circus is in de stad. Lilly, Leon en hun moeder hebben kaartjes voor de speciale Galavoorstelling, die helemaal uitverkocht is. Maar Lilly’s beste vriendin Mona wil ook mee. Lilly bedenkt een spreuk waarmee ze Leons wil kan omdraaien: alles wat hij wil, wil hij niet meer en alles wat hij niet wilde, wil hij wel. Nu wil hij niet meer mee. Das handig! Of toch niet?
Tijdens de voorstelling kan Lilly sommige onderdelen niet aanzien: de messenwerpact is in haar ogen veel te gevaarlijk en de tovenaar tovert maar saaie dingen uit zijn hoed. Ze besluit ”onopvallend” in te grijpen met wat handige circusspreuken uit haar boek.
bron: Bol.com
Mijn ervaring met Heksje Lilly Tovert in het circus – Knister
Het eerst wat opvalt is het leeslint bevat een leuk en aantrekkelijk poppetje. Dit kan voor het ene kind belonend werken om door te lezen, want dan kan je even spelen met het poppetje, zodra je een pagina om slaat. Er bestaat ook de mogelijkheid, dat het voor kinderen met een zeer korte aandachtspannen, zeer afleidend werkt. Dit houd je toch met lezen, of er nu een speeltje aan een leeslint hangt of niet. Dit viel mij in ieder geval meteen op.
De manier van schrijven vind ik wel heel prettig. Zelf stap ik binnen bij het tweede boek van de serie en als eerste wordt Lilly voorgesteld aan de lezer. Het boek praat als het ware met je. Dit gebeurd op een prettige en open manier, met simpele korte zinnen, waarin alles helder is, maar niks verraden wordt. Je kunt als ouder of voogd dit boek ideaal lezen per hoofdstuk. Door de vele illustraties en het zeer grote lettertype, zijn de hoofdstukken van zo’n 6 tot 10 pagina’s snel te doorlopen. De leuke tekeningen kunnen voor veel hilariteit samen zorgen. Dat is toch heerlijk om zo samen een band op te bouwen. Terug naar mijn ervaring. Ik vind het heel mooi en prettig dat ieder hoofdstuk begint met een pagina die het hoofdstuk aankondigt. Dus niet een regeltje boven aan de pagina, nee, een pagina met een beetje illustratie en dan Hoofdstuk … In mijn ogen zorgt dit dus voor het makkelijk lezen van hoofdstuk naar hoofdstuk.
Mijn eindoordeel voor Heksje Lilly Tovert in het circus- Knister
Eigenlijk heb ik al vrij veel genoemd bij de ervaring. Het is een ideaal boek om samen met je kind te oefen aan de taal ontwikkeling. Het is een leuk verhaal. Niet te spannend of eng, van tijd tot grappig en ontdeugend, precies wat in mijn ogen bij de doelgroep past. Lilly is een hartverwarmend meisje. De enige kanttekening die ik een beetje heb, zijn de 2 circustrucs die achter in het boek staan. Ze zijn redelijk onschuldig, als je weet waar je mee bezig bent. Als kinderen in een baldadige bui dit ongezien gaan uitproberen, dan zie ik bezoek je aan de dokter tot de mogelijkheid behoren. Je moet dus als ouder heel goed bewust zijn, van hoe je kind is met dit soort dingen. Jij bepaalt of je deze laatste 2 pagina’s, wilt lezen/delen met je kind.
Mijn cijfer voor Heksje Lilly tovert in het circus – Knister: 7,0
ISBN: 9789020683691
Boekbinding: Hardcover
Blz: 98
Leeftijd: 8-11
Uitgeverij: Kluitman
Schrijver: Knister (pseudo voor Ludger Jochmann)
Prijs: €10,95
Leave A Reply