De meeste mensen denken bij een hernia meteen aan de rug, maar het kan ook hoger zitten, de nekhernia. Soms kunnen in zo’n geval de klachten ook nog eens vervelender zijn. Deze kunnen doorstralen naar je hoofd en via je hoofd weer richting andere delen van je lichaam. Waardoor je tintelingen ervaart in lichaamsdelen, een verdoofd gevoel ervaart, etc. Kortom, vergis je niet. Deze aandoening is niet niks, maar hoe kom je er eigenlijk aan en wat moet je doen?
Wat is nu eigenlijk een (nek)hernia?
Daarvoor moeten we even kijken naar de anatomie van de wervelkolom. Hier heb je wervelschijven, deze zijn gemaakt van bot. Daartussen zitten tussenwervelschijven, deze zijn gemaakt van het zachtere kraakbeen, zoals je neusbeentje en je oorschelp. Je kunt op meerdere manieren een hernia krijgen en dus ook een nekhernia oplopen. De meest voorkomende is door ouderdom, dan is het slijtage. Een andere oorzaak zie je bij mensen met een beroep dat fysiek veel vraagt van hun lichaam, denk aan mensen in de bouw of mensen in de zorg. Intensief sporten met een verkeerde warming up en cooling down kan ook voor problemen zorgen. Nog een probleem, wat bijna een volksziekte is te noemen, is stress. Dit zorgt voor verhoogde spanning op de spieren rondom de wervels. Vergis je niet hoe hoog deze spanning op kan bouwen.
Bij een nekhernia of gewone hernia wordt de tussenwervelschijf tussen de 2 wervelschijven vandaan gedrukt. Dit kan uitermate pijnlijk zijn. De zenuwen in de wervelkolom komen hierdoor in de knel te zitten. Van daaruit ontstaan er weer nevenklachten en dat zijn dan vaak ook de klachten waar mensen zich mee melden bij de huisarts. Het gevoel van bot op bot is overigens ook geen fijn gevoel en kan ook zeer pijnlijk zijn. Bij een nekhernia zit je vaak bij de 1ste zeven wervels, zo geheten c1 t/m c7 wervels en de c1 en c2 ondersteunen echt het hoofd.
Zoals je ziet is onze wervelkolom een behoorlijke legpuzzel die perfect in lijn moet ligging. Vaak kan de kleinste verschuiving al voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er dan genoeg manieren om er iets aan te doen. Je kunt naar de fysiotherapeut, mensendieck, manuele therapie. Als je een pittige hernia hebt, dan is het wel een weg van de lange adem, maar het is het waard. Helaas zijn er ook momenten dat zelfs de therapie niet meer werkt en dan is er nog 1 optie: opereren.
Wat gebeurt er bij een nekhernia operatie?
Het is belangrijk om vast te stellen dat een hernia operatie nooit de eerste keus is. Het liefst wil je dat een nekhernia zich op de natuurlijke manier herstelt, eventueel met ondersteuning van de eerder genoemde fysiotherapie soorten. Wanneer dit echt niet werkt en het levens belemmert, dan kan men gaan kijken of een operatie aan de nekhernia een optie is. Het is namelijk best een behoorlijke ingreep, waar je ook niet zomaar één, twee, drie van hersteld bent. Je moet zelf dus ook heel goed de overweging maken of je tot deze drastische maatregel wilt overgaan. Ben je echt tot een dusver dramatisch punt aanbeland, dat je echt geen andere uitweg ziet, dan is het een optie, maar dan moet je wel met dingen rekening houden.
NB: op deze foto zie je hoe 2 wervels zijn vastgezet met schroeven bij een zeer ernstige nekhernia.
Na de operatie verblijf je over het algemeen nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis ter observatie. Dit is een beetje afhankelijk van je conditie. Datzelfde geldt ook voor de revalidatie periode die volgt na de operatie. Deze is niet mals, zelfs niet als je een topconditie hebt en goed getraind bent. Dan ben je nog 6 weken zoet om er weer bovenop te komen. Heb je een erbarmelijke conditie, hou dan je agenda maar leeg voor een maand of 6. Kortom, onderschat die pijn in je nek, rug of bekken niet. Bij de eerste pijn moet je niet meteen naar de dokter hollen, maar loop er ook niet te lang mee door. Zeker niet zodra je last begint te krijgen van uitstraling naar andere lichaamsdelen.
Helaas kan ik over dit onderwerp uit eigen ervaring spreken
Bij mij is er sprake van een chronische, maar lichte tot middelmatige nekhernia. Deze is ontstaan vanuit stress die een aantal jaar geleden vooraf ging aan mijn burn-out. Ik heb de spanning in mijn nek tot een dusdanig niveau op laten lopen. De spieren stonden zo stijf van de spanning, dat ze het voor elkaar kregen om een tussenwervelschijf weg te drukken. Bij mij uitte zich dat vooral in hoofdpijn op een specifieke plek op mijn hoofd en dat 24/7. Ik was stomverbaasd toen de dokter vroeg mijn haar opzij te doen en in mijn nek begon te drukken. Ik gilde het letterlijk uit en de diagnose was gesteld. Gelukkig heb ik het gered met mensendieck en als ik het weer op voel komen, dan begin ik meteen weer met de oefeningen.
Ben jij bekend met een hernia? Wist je dat je ook een nekhernia kan krijgen? Was je bekend met de opbouw van de wervelkolom?
NB: de gebruikte foto’s komen van Shutterstock
2 Comments
Bedankt voor het delen van je verhaal over je nekhernia. Goed om te weten dat er meerdere behandelmethoden zijn die de klachten kunnen verminderen. Een operatie lijkt mij ook een laatste redmiddel wanneer therapie niet werkt.
Heel veel sterkte.