Gisteren keek ik de documentaire: The reason i jump! op Starz! Het is een tijd geleden dat ik iets heb geschreven over autisme en dit raakte me weer zo diep. Dit was echt weer iets wat ik moest delen. Om te begin is het gebaseerd op het verhaal van Naoki Higashida en in Nederland te vinden als Waarom ik soms op en neer spring! Vanuit dit boek zijn de vertalers een documentaire gaan maken met de stigma’s die autisme en dan zeker in mute vorm met zich meebrengen over de hele wereld.
Trailer The Reason I Jump!
Bron: YouTube.com
In deze trailer voel je meteen het dappere verhaal van de kleine Naoki. Hij is bijzonder intelligent, maar kan door de overweldigende wereld en de indrukken die het op hem maakt niet spreken. Op zijn 13de heeft hij op een andere manier eindelijk een weg gevonden om zich te uit. Men heeft hem taal geleerd en schrijft hij het boek, waar de documentaire op gebaseerd is. In dit boek legt hij vast, wat hij als kind heeft ervaren in de wereld. Waarom deze zo overweldigend is, dat hij de woorden wel heeft, maar vast loopt. Kortom, vergis je niet, ook niet in de mensen met autisme die soms meervoudig beperkt zijn. Ze hebben meer door dan je zelf denkt. Zonder het te weten kwets je ze enorm, ze zijn mensen met gevoelens, verlangen naar liefde, aandacht, affectie, etc. Dit is per persoon anders, maar het blijven personen. geen stukken “vuil”. Dus kijk deze documentaire, begrijp wat het doet met de persoon, maar ook met de familie.
Mijn ervaring met de The Reason I Jump.
Ik heb met ingehouden adem naar de documentaire zitten kijken. Wat heb ik een bewondering voor deze ouders. Als ik na ga dat er hier in Nederland al niet altijd even veel respect en begrip is voor autisme, neurodiversiteit en meervoudige beperking, hoe zit het dan in achtergestelde landen? Mijn favoriete quote:
“The gap between what i’m thinking and what i’m saying. It’s like a reflex reacting to what i’be just seen in some cases. Or to some old memories. As if i’n drowning in a flood of words. The big exception is with word or phrases i’m familiar with. Like playing catch with a ball.”- Naoki Higashida
Ik vind het bijzonder dat een kind van 11 à 12, wat zo vast zit in zijn leven, zo filosofisch kan denken. Dit laat zien dat we een compleet verkeerd beeld hebben van neurodiversen mensen.
In The Reason I Jump heb ik met verbijstering gekeken hoe goed de ouders het deden in de verschillende delen van de wereld. In India begreep de moeder dat haar dochter zich moest uiten via tekenen, dit werd groter dan je je kunt voorstellen. Ik ben er als schilder jaloers op. In Sierra Leone begrepen een extreem liefdevol ouder paar dat zij niet de enige moesten zijn met een kind die neurodivers is. Ze ging op zoek en het ging met horten en stoten, want deze kinderen als deze worden als duivels, bezeten of heksen gezien. Uiteindelijk weten ze een zeer bijzonder project op te zetten. Mijn respect. <3
Wat ik wel aanraad, als je de documentaire gaat kijken en het spreekt je aan. Neem dan ook een kijkje op de website. Er staat ook heel veel boeiende informatie op. Het is niet meteen en boekwerk die je te verwerken krijgt. Maar meer even uitleg over de termen neurotypisch, de algemene mens, neurodivers, apraxia, disregulatie, non-speaking/non-speaking autistic. Het kan net een ondersteuning zijn om het allemaal nog beter te begrijpen.
Onder de groep neurodiversiteit valt meer dan je denkt kijk hier onder maar.
Mijn Oordeel over The reason I Jump
De documentaire is leerzaam en confronterend. Het is natuurlijk een hele andere vorm van autisme dan waar ik zelf mee te maken heb, maar ondanks dat zijn er wel degelijk raakvlakken te vinden.
“When you look at an object you see it as a whole at once. For me it comes to me detail by detail.”
Hier hoor ik mijn man praten. In sommige opzichten ook weer niet, dan ben ik neem ik dingen meer waar. Dit heeft dan te maken met overprikkeling van de gehele situatie. In momenten van rust, als we bv in de duinen waren dan kon hij zo goed bepaalde details zien. Plus wat ook werd aan gegeven in de documentaire, de hang naar de natuur. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden, dan ga je weer over één kam scheren en dat mag nooit!!!!!! Toch heeft mijn man dat ook enorm en in vormen die ik niet kan begrijpen, maar wel respecteren. Daar gaat het hem.
Wat ik ook mooi vond was de drive van de ouders in landen waar de stigma om meervoudige beperking nog veel hoger is dan hier. De doorzettingsvermogen van deze mensen is bizar. Hoe ze een weg vonden om met hun kind te communiceren, hun kind lief te hebben en te accepteren voor wie die is. In een cultuur waar dat vaak uit den boze is of waar soms zelfs verwacht wordt dat je het kind dood. Toch strijden ze voor een zo goed mogelijk leven voor hun kind. Echt, zoveel respect.
Vroeger was er voor Autism awareness altijd een iets met puzzelstukjes. Dit is nu en het is nu en eeuwigheid lint geworden met primaire kleuren. Zelf vond ik de vorm eronder van een instituut in Amerika wel mooi. Het idee om de kinderen de ruimte te geven zichzelf te zijn en vrij rond te kunnen fladderen als een vlinder. Dit vind ik persoonlijk heel toepasselijk, omdat een deel van de neurodiversen kinderen dit doet met de armen, niet alleen autistische kinderen.
Kortom ik kan deze documentaire meer dan zeker aanraden. Als je denkt dat deze te hard binnenkomt, dan heb ik hieronder de Engelse en de Nederlandse versie van het boek van Naoki Higashida genoteerd. Hoe dan ook, ik wens je veel plezier en ik hoop dat je herkenning en eventueel genezing vindt, als dat nodig is.
Het boek The Reason I Jump
Co-translated by the Man Booker Prize finalist author of Cloud Atlas, a journey into the mind of a remarkable 13-year-old Japanese boy with severe autism shares firsthand insights into a variety of experiences associated with the disorder, from behavioral traits and misconceptions to perceptions about the world and social awareness.
“Despite his disability, Higashida quickly took to learning Japanese characters. By attending a nearby cram school, he was able to better express himself. Soon he began writing Japanese characters with the help of adults who assisted by guiding his hand.[citation needed] He was able to express some of his emotions. Higashida’s mother noticed his power of expression and encouraged him to write poems and short stories. At the age of 11, and again when he was 12, Higashida won first prize in the Grimm Fairy Tales Contest, a story-writing competition.
Bron: Bol.com
Binding: Hardcover
Isbn: 9780812994865
Blz: 176
prijs: €16,39
Waarom ik soms op en neer spring!
Unieke autobiografie van een dertienjarige autistische jongen – met een inleiding van David Mitchell, die zelf een autistische zoon heeft
Waarom fladderen autistische kinderen met hun handen voor hun ogen? Of gaan ze door het lint als ze een foutje maken? Het is vaak lastig om het gedrag en de belevingswereld van een autist te begrijpen. Naoki Higashida lijdt aan een zware vorm ervan, waardoor hij nauwelijks in staat is om te communiceren. Dankzij een betrokken onderwijzer die vindingrijk met hem aan de slag ging om karakters, woorden en zinnen te leren via een alfabetraster, slaagde Naoki erin om, mede door zijn doorzettingsvermogen, woorden te kunnen spellen.
In Waarom ik soms op en neer spring geeft hij antwoord op de vragen die velen zich bij autisme stellen. Naoki bewijst dat ook mensen met autisme over fantasie, humor en empathie beschikken en maakt op een indringende en ontroerende wijze duidelijk hoe belangrijk geduld en begrip zijn.
De pers over Waarom ik soms op en neer spring
‘Zijn verslag van een leven dat vaak en heftig op zijn kop staat, ontroert door de zorgvuldigheid waarmee hij dit tumult onder woorden probeert te brengen.’ de Volkskrant
‘Een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen. Ontroerend en een eyeopener.’ Jon Stewart, The Daily Show
‘Amazing times a million.’ Whoopi Goldberg
Wanneer je liever in het Nederlands leest is dat natuurlijk ook geheel oké. Het is een aanrader voor iedereen die met autisme te maken heeft. Echt niet alleen als je kinderen niet verbaal goed ontwikkelt zijn. Er zitten ook genoeg herkenning punten in voor neuro typische mensen die überhaupt met neurodiversen mensen te maken hebben. Daarom raadt ik hem ook aan en zet ik zowel de Engelse als de Nederlandse versie neer, zodat ieder zijn keuze direkt voor handen is.
Bron: Bol.com
Binding: Paperback
blz: 144
Prijs: €20,99
The Reason I Jump! heeft voor mij meteen een reden gegeven om een grote sprong te maken met mijn blog. Dank je wel Naoki Higashida. Wat trekt jouw meer na deze blog? De documentaire of de boeken? Heb de je de docu misschien al gezien? wat vond je ervan?
Leave A Reply